Domowe paleo kakao

kakaoProsty przepis na pyszny napój w wersji paleo. Smaczny i rozgrzewający, idealny na chłodniejsze dnie. W wersji AIP można spróbować z karobem. Do zrobienia w parę minut i z paru składników. Potrzebny będzie tylko blender i jakiś garnuszek. Zapraszam do lektury, wypróbowania przepisu i eksperymentowania z dodatkami :-)

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 6 daktyli
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu

Jeśli mam więcej czasu, namaczam daktyle w mleku. Jeśli kakao robię spontanicznie, daktyle rozgotowuję. Ponieważ mój blender ma plastikowy kielich, studzę daktyle z mlekiem, zanim przeleję do blendera, doleję resztę mleka, dodam kakao i cynamon. Po zblendowaniu przelewam do garnka i zagotowuję.

Ze szklanym blenderem oczywiście nie było by tego problemu i można zagotować od razu całe mleko z daktylami i kakao, przelać do blendera, zblendować i gotowe.

Podawać można np. z jakąś paleo „owsianką”. U mnie to banan na ciepło, polany mlekiem kokosowym i posypany cynamonem.

kakao2

Ostatnio odkryłam fajne i wygodne połączenie (np. do zrobienia w pracy): sypię łyżeczkę kakao i łyżeczkę cykorii, zalewam wrzątkiem, czasem dosładzam miodem albo cukrem kokosowym i mam szybki, smaczny, gorący napój!