Doskonały dip z nerkowców

dip z nerkowcowBrakuje Wam prostego sosu jogurtowego na paleo? Czym zastąpić jogurt przyprawiony czosnkiem, solą, pieprzem i kurkumą, kiedy jemy paleo burgery, chipsy albo frytki? Nawet guacamole i winegret mogą się z czasem znudzić! Oto przepis na prosty i przepyszny dip z nerkowców, który rozwiąże te problemy :-) Zdumiewająco dobry zamiennik, co ja mówię, jak to często z paleo jedzeniem bywa, „zamiennik” bije tradycyjny pierwowzór na głowę! Jedyny minus to może cena nerkowców, dużo wyższa niż jogurtu.Składniki:

1 szklanka nerkowców

1 szklanka wody

1 średnia cytryna (sok)

1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

1/2 łyżeczki soli (u mnie morska)

Przygotowanie:

Nerkowce moczymy w wodzie, najlepiej przez noc, ale kilka godzin też będzie ok. Dlaczego warto to robić, nie tylko ze względu na ułatwienie sobie zadania z miksowaniem można przeczytać tutaj. Odlewamy wodę, przesypujemy nerkowce do blendera, dolewamy szklankę świeżej wody, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Sos będzie przypominał konsystencją jogurtowy. Jeśli chcemy gęstszy, należy dodać jeszcze trochę nerkowców, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Polecam!dip z nerkowcow