Kanał na youtube The Health Bridge

Od wczoraj przesłuchuję prawie wszystkie rozmowy doktor Sary Gottfried (specjalistka m.in. od hormonów, warto zrobić ten test na jej stronie) i doktora Pedrama Shojaia (mistrza Qi Gong i lekarza medycyny orientalnej, OMD) oraz ich gości. The Health Bridge jest przyjemne, pozytywne, niezbyt długie i nieprzeładowane szczegółowymi informacjami. To wypadkowa spotkania medycyny Wschodu i Zachodu oraz wielu ciekawych osób ze świata zdrowia i nie tylko… Gospodarze określili swoją misję jako „dawanie życiowych a nie zdrowotnych porad” (life advice, not medical advice). Bardzo do mnie przemawia takie podejście. Polecam na dobry, zdrowy początek:-).

Warto zwłaszcza posłuchać, wcale nie bezkrytycznego, podcastu poświęconego paleo (dostępny też na iTunes). Mnie zastanowiły zwłaszcza dwie sprawy: sezonowość i jakość diety.Oto refleksje jakie mi się nasunęły: kiedyś sezon trwał rok i np. jagody jedzono tylko latem. Teraz nasz sezon trwa tydzień. W poniedziałek mamy w menu (jak dobrze pójdzie…) pieczarkową, we wtorek pomidorową, w środę ogórkową itd. Takie skrócenie cyklu z roku do tygodnia czy nawet dnia świadczy o ogromnym przyspieszeniu, w jakim żyjemy w porównaniu z naszymi przodkami. A do tego wydaje mi się, że jesteśmy bardziej narażeni na monotonię w diecie, jedzenie dzień w dzień tego samego (bo przecież ogórek czy sałata leżą na półce w supermarkecie cały rok i nikogo to nie dziwi…), co prowadzi do alergii czy chorób autoimmunologicznych. A jakość? Kiedyś mieliśmy dietę bogatą w składniki odżywcze, teraz głównie w kalorie. Powinno nam to dać do myślenia.