Kocham kokosa

kokosZa co? Za wszystko:D Za to, że jest pyszny, zdrowy, pożywny, dozwolony na większości diet, w tym restrykcyjnym AIP, a wręcz często zalecany ze względu na właściwości prozdrowotne (antymikrobowy, najbezpieczniejszy tłuszcz do stosowania w kuchni podczas obróbki termicznej). Wytwarzane z niego produkty są np. świetnymi zamiennikami krowiego mleka czy masła. Kocham go nie tylko za delikatny smak i zapach, ale przede wszystkim za uniwersalność i wielopostaciowość w jednym! No bo co to znaczy 100% kokos? Czy jakiś inny pokarm może nam dać więcej z siebie? Kokos nadaje się i do gotowania, i do robienia domowych kosmetyków. Korzystam z niego tak często, jak kiedyś z chleba.

Orzech kokosowy

kokos

W ogóle nie jest orzechem a owocem… Świeży smakuje pysznie, ale trochę trzeba się namęczyć, żeby otworzyć świeży orzech. Mnie się zdarzało rozbijać go tłuczkiem do mięsa w kuchni, a mojemu ojcu młotkiem po włożeniu ofiary do imadła:D Niestety często orzechy są już spleśniałe w środku i osobiście nie umiem rozpoznać, który jest dobry przed rozłupaniem. Rozwiązaniem może być kupienie już przepołowionego kokosa. Ten pochodzi z supermarketu Rajani. Po otwarciu opakowania można go przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu jeszcze przez 6… miesięcy! Kokos chyba kocha też mnie. A przynajmniej ja tak rozumiem ten jego sercowaty kształt;-)

Olej kokosowy

Najbezpieczniejszy tłuszcz do poddawania obróbce termicznej i smaczny dodatek do jedzenia:-)

olej kokosowy

Przeważnie kupuję ekologiczny, tłoczony na zimno, ale ponieważ zużywam go masowo (mam subskrypcję na Amazonie i co miesiąc przychodzi taki litrowy słoik, ale wystarcza na ok 2 tygodnie dla 2 osób i to bez ekscesów typu ciasta…), kupuję czasem ekologiczny ale rafinowany czy olej w dokładnie odwrotnej konfiguracji;)

Masło kokosowe

Czasem zwane też kremem, puree czy manną. Bardziej w sensie masła orzechowego niż mlecznego. Do wyjadania łyżeczką ze słoika, jako dodatek do deserów owocowych, a ze względu na cenę najsensowniej do zrobienia w domu. Wystarczy w młynku do kawy zmielić wiórki na krem. Mielimy potrząsając młynkiem i mamy masło. Mniam!

maslo kokosowe

Czasem można kupić też produkt o nazwie creamed coconut. Nie jest zbyt fotogeniczny, więc tu podaję linka. W kartoniku znajduje się plastikowy worek z blokiem zawierającym masło / krem i ewentualnie trochę oleju, jeśli produkt się rozwarstwi. Jak podaje na opakowaniu producent, można z niego zrobić mleko kokosowe rozpuszczając w wodzie. Jest ok, ale wolę konsystencję mleka z puszki. Można po prostu wyjadać po kawałku albo użyć np. do zup.

Dżem kokosowy

dzem kokosowy

Więcej informacji o tym jeszcze dość egzotycznym produkcie w Wiki. Nie jest to wcale żaden nowomodny, dietetyczny produkt, ale znany w niektórych kuchniach od tysiącleci! W dodatku pozyskiwany w sposób, który mnie się wydaje bardzo urokliwy… Osoby na autoimmunologicznym paleo nie muszą się obawiać dodatków i mogą tak ja kupić dżem zrobiony tylko z kokosa! Jest bardzo słodki, karmelowy w smaku. W słoiku w stanie stałym, nawet dość twardy, ale daje się delikatnie rozprowadzić np. na naleśnikach i lekko się wtedy roztapia.

Krem kokosowy lub śmietanka

Tak nazywana jest górna warstwa w stanie stałym po otwarciu puszki mleka. Z zamrożonej można zrobić lody kokosowe.

smietanka kokosowa

Można też kupić gotowy produkt. Poniższy zawiera prawie 80% kokosa, wodę i… kilka dodatków zagęszczających pochodzenia naturalnego. Dla mnie na tyle kokosowy w smaku, że nie wymaga słodzenia. .Krem jest bardzo gęsty, doskonale nadaje się do ciast, ale dodany do kawy opadnie na dno.gotowa smietanka kokosowa

Chipsy kokosowe

Polecam, zwłaszcza w chłodne dni, lekko podprażyć na patelni czy w piekarniku i jeść na ciepło!)

chipsy kokosowe

Wiórki kokosowe

Chyba najlepiej wszystkim znany kokosowy produkt. Ze zmielonych sami zrobimy mąkę czy masło.

wiorki kokosowe

Mąka kokosowa

Mąka nr 1 w wypiekach paleo AIP

maka kokosowa

Cukier kokosowy

O delikatnym smaku, może nieco bardziej karmelowym niż zwykły cukier. Mój ma złoty kolor i wygląda jak trzcinowy.

cukier kokosowy

Mleko kokosowe

mleko kokosowe

Woda kokosowa

Wydajniejszy zamiennik mleka kokosowego do robienia smoothies.

woda kokosowa

Produkty fermentowane

Jogurt kokosowy

Aktualizacja 12.02.17: jogurt kokosowy udało mi się już wcześniej kupić (a nawet zrobić domowym sposobem), ale jakoś dopiero teraz zrobiłam zdjęcie i przypomniałam sobie o tym poście. Ogólnie jogurt kokosowy nie jest jeszcze zbyt popularny, a przez to nie jest łatwo go kupić (można w niektórych supermarketach on-line np. w Waitrose w UK albo w większych i lepiej zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością) i jest dość drogi. Mnie bardzo smakuje. Jest gęsty, może delikatnie kwaskowaty i pyszny.

Niestety brakuje mi jeszcze w tym zestawieniu kefiru. Dodam, jak tylko gdzieś znajdę!

Kokos jako podstawowy składnik i dodatek do dań i deserów np.:

Kokoladki

kokoladki

Rafaello

rafaello aip

Wigilijny karp z warzywami w wiórkach:

karp w panierce kokosowej

Poza kuchnią u mnie zastępuje balsam i krem w pielęgnacji skóry całego ciała (nie bawię się w krem do stóp, dłoni, na dekolt czy pod oczy, mam ponad 30 lat i jeszcze sprawdzaną letność przy okazji niektórych zakupów w sklepach:D mam nadzieję, że jak będę mieć 36 lat, też tak będzie;). Polecam też jako olejek do masażu i włosów (w niewielkich ilościach).

pielegnacja skory z azs

Dodaję go też do peelingu i domowej pasty do zębów:

IMG_20160128_143111

  • Ola

    O, na to czekałam:) Od siebie dorzucę kokosowy cukier puder (do ciast albo na naleśniki, lukier pewnie też dałoby radę zrobić). Masz jakiś patent na masło kokosowe dla tych, co nie posiadają młynka do kawy?:) Bo zakładam, że z blenderem raczej nic nie zdziałam

  • Ciesze sie, ze post sie podobal:) A cukier puder kupujesz gotowy czy robisz ze zwyklego cukru (chociaz zaraz przychodzi mi na mysl mielenie go w mlynku do kawy, a tego przeciez nie masz;) Z blenderem raczej bedzie ciezko, a kupowac gotowe nie bardzo sie oplaca. Moze lepiej zainwestowac w mlynek;) A w miedzyczasie udalo mi sie kupic jogurt koko z firmy Coyo. Zwykly i czekoladowy. Smaczne, niezbyt slodkie, wiec moge polecic. No i tez zrobilam wlasny jogurt

  • Ola

    Już miałam kupić, ale odrzuciła mnie cena 45 euro za kg:) Tak więc zostałam przy mieleniu zwykłego cukru w moździerzu, ale młynek gdzieś tam majaczy na horyzoncie, bo zamierzamy kupić ekspres do kawy. Wrzucałaś gdzieś ten przepis na jogurt (tutaj albo na fb)? Chyba, że muszę maile przeszukać:) Myślisz, że nadaje się jako „wypełniacz” do ciast?

  • 45 euro i to jeszcze za cukier:D kosmos. mlynek sie zawsze przyda i raczej starczy na dlugo: ja mam taki chyba kilkunastoletni i bardzo go lubie. przepis na domowy jogurt mam z tej strony: https://www.facebook.com/By%C4%87-PALEO-1760176420882216/?fref=ts a jak znajde na mailu, to Ci podesle. Widzialam tam tez jakis przepis na ciasteczka z tym jogurtem, wiec moze sie nada na nadzienie. prowadzacy strone chetnie odpowiada na pytania, wiec mozesz dopytac. Btw, zagladnelam dzis rano w statystyki bloga i widzialam, ze wlasnie ktos z Holandii czyta ten wpis, wiec pomyslalam od razu o Tobie;)