Minutowe ciasto czekoladowe, karobowe lub cykoriowe

minutowe ciasto czekoladoweWłaśnie mieliśmy iść na zakupy, bo lodówka i półki świecą pustkami, a tu niespodziewanie pojawia się koleżanka na szybką kawę. Co robimy? Keep calm and bake a chocolate cake! ;-) To ciasto czekoladowe nazywa się minutowe, bo przygotowanie potrwa od kilku do kilkunastu minut w zależności od wybranej przez nas metody pieczenia. Jak wybierzemy dłuższą, to akurat starczy czasu na zaparzenie kawki ;-)

Jesteśmy na paleo, więc przeważnie mamy w domu oprócz kawy mąkę, olej i ewentualnie cukier kokosowy, kakao oraz banana. Opcjonalnie możemy dodać cynamon, żeby nie skoczył nam za mocno cukier i przeciwzapalną kurkumę. Jeśli jesteśmy na autoimmunologicznym paleo (AIP), mamy kawę z cykorii / topinamburu / żołędziową lub mniszka  oraz karob (tradycyjny zamiennik kakao na AIP to strączek) lub kawę z cykorii. Potrzebować będziemy jeszcze 2 miseczki ceramiczne, mikser  / blender i mikrofalę / piekarnik.

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 4 łyżki mąki kokosowej lub innej paleo / AIP, u mnie czubate
  • 4 łyżki kakao lub karobu (pewnie można mniej, jeśli nie chcemy nadużywać tych produktów) lub kawy z cykorii
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo, ewentualnie 2 łyżki wody (kokosowej)
  • 2-3 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 duży banan lub plantan
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu (uwaga, wtedy ciasto nie będzie bardzo słodkie, ale do tego na AIP jesteśmy przyzwyczajeni)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • cynamon i kurkuma
  • wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem :-)

Przygotowanie:

Jak widać powyżej, moje przepisy są modułowe. Nie masz jednego składnika, zastępujesz go innym i też jest dobrze!  W ogóle to nie lubię przepisów… jestem krnąbrna także w kuchni i idę na improwizację a nie trzymanie się kurczowo czyichś pomysłów. Bardziej niż na sztywnym zbiorze zasad zależy mi na inspiracji dla siebie i dla innych.

Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy. Następnie rozpuszczamy olej, dodajemy mleko oraz pokrojonego na plasterki banana i miksujemy wszystko z suchymi składnikami. Wszystkie składniki możemy też zblendować na gładką masę w blenderze.

Zaletą ciast AIP jest przeważnie to, że można jeść je już na surowo:D A to ciasto nie może nam się nie udać ;-) Nawet nie mamy co liczyć na zakalca:D Możemy zatem w trakcie przygotowywania sprawdzić, czy nie potrzeba nam do smaku więcej słodyczy albo jakiejś przyprawy.

minutowe ciasto czekoladowe

Gęstą masę przekładamy do miseczek. Mikrofala nie jest paleo, ale jeśli już ją mamy (ja wynajmuję mieszkanie i mam w wyposażeniu), to wstawiamy miseczki na 1 minutę, ewentualnie trochę dłużej, jeśli wolimy mniej wilgotną konsystencję. Ciasto jest przyjemnie sycące. Można też piec je w piekarniku przez min 15 min na 150 stopni. Najlepiej jeść je wprost z miseczki. Wtedy nie będzie też za wiele do zmywania ;-) Ewentualnie można najpierw nasmarować miseczki  olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyjąć ciasto. Idealne do kawy i zamienników. Uwaga, ciasto zwiększa objętość o ok 1/4, dlatego w zależności od wielkości foremek można dodać większą ilość składników.

minutowe ciasto czekoladowe3

Jeśli zamiast kakao lub karobu używamy cykorii, należy wydłużyć czas podgrzewania w mikrofali (w piekarniku nie próbowałam) do nawet 4 minut, bo ciasto jest wilgotniejsze. Można też pomieszać kakao z karobem czy cykorią w zależności od preferencji. Można też pokombinować zwielokrotniając ilość składników i upiec ciasto w foremkach do muffinek w większej ilości.

Ciasto jest naprawdę proste i niezawodne. Pamiętam, jak długo męczyłam się na AIP z pieczeniem bez jajek. Prawie nic nie rosło, zamienniki nie działały, a ciasto rozpadało się… Ten przepis to doskonałe rozwiązanie problemów z pieczeniem na AIP. Tylko uwaga, nie korzystajcie z niego codziennie ;-) Jeśli zrobicie większą porcję, na drugi dzień ciasto będzie równie pyszne po przechowaniu w lodówce.

Polecam :-)

 Aktualizacja 24.04.17

Ciasto można też zrobić jak wyżej, ale bez… mąki czy wiórek:-) W foremce i mikrofali wyjdzie może nawet lepsze:-)