Zadbaj o skórę latem. Źródła kolagenu

P1080692Lato w pełni. Po chwili wytchnienia zbliża się kolejna fala upałów. Z gotowaniem wielkiego garnka rosołu przez pół dnia w moim małym, nagrzanym słońcem mieszkanku postanowiłam się  wstrzymać do jesieni. Ale jak teraz dostarczyć organizmowi kolagen? Poniżej parę propozycji na letnie źródła kolagenu.

Po pierwsze podroby. U mnie w kuchni to wątróbka, serca i żołądki drobiowe. Osobiście jadam je przez cały rok. Są moim smacznym, prostym w przygotowaniu, niedrogim i zdrowym źródłem białka przez 2-3 dni w tygodniu. Żołądki i kurze łapki przez cały rok lądują też na dnie mojego wielkiego garnka rosołowego:-).

Jeśli jednak rosół zrobimy, to latem warto wykorzystać go do zrobienia galaretki i zjedzenia dla odmiany na zimno.

Gdy znudzi nam się tradycyjny, domowy polski rosół (dosłownie przeje:D), lato deszczowe albo mieszkamy w miejscu, gdzie upały nie dają się tak bardzo we znaki, można pokusić się też o przygotowanie zielonego rosołu z dość nieoczywistym dodatkiem letnich warzyw i przypraw np. cukini, kabaczka, bazylii a nawet awokado! Znalazłam tę ciekawą propozycję na stronie Amy Myers. Może ktoś z prawie przysłowiowych w paleo sześciu czytelników wypróbuje i się pochwali w komentarzu? ;-)?

Polub lub udostępnij