Dobra kawa

Skopiowane od @jeromepaz
Skopiowane od @jeromepaz

Czy kawa jest dla nas zdrowa? (P)odpowiedź możemy znaleźć tutaj. Podsumowując: jeśli nie jesteśmy uzależnieni od kawy (możemy z łatwością z niej zrezygnować), nie nadużywamy jej, nie mamy problemu ze stresem, nie pijemy jej za późno w ciągu dnia, uzupełniamy płyny, mamy dobrą dietę i nie obserwujemy żadnego innego negatywnego wpływu kawy na nasze zdrowie, to pozostaje nam jedynie wybór dobrej kawy, dodatków, sposobu parzenia i podawania ;-) Jeśli nie potrafimy zacząć dnia bez kawy, traktujemy ją jako obligatoryjne remedium na spadki energii w ciągu dnia, jesteśmy nadmiernie pobudzeni, zestresowani, źle śpimy, mamy w organizmie niedobory albo cierpimy na jakąś chorobę autoimmunologiczną, to lepiej zapoznać się z zamiennikami. Z kawą jest jak z prawie wszystkim: to czy ma pozytywny wpływ czy negatywny jest w dużej mierze kwestią indywidualną. Zresztą indywidualna tolerancja czy jej brak nie jest nam dana na zawsze. W zależności od okoliczności kawa raz nam może służyć, innym razem szkodzić.

Ponadto trzeba mieć świadomość, że kawa kawie nierówna i jedne ziarna mogą nam zaszkodzić, inne nie. Na początek warto zainteresować się kawą właśnie na etapie ziarna. Uprawy kawy są niezwykle cenne dla całego świata ;-), więc trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że są mocno opryskiwane (pestycydy). Do tego dochodzi przechowywanie ziaren, w których mogą pojawić się pleśnie i ich toksyny, które mogą powodować m.in. choroby nowotworowe, prowadzić do uszkodzeń mózgu czy nerek. Wielkim specjalistą ds. jakości kawy jest na pewno Dave Asprey, autor m.in. przepisu na bulletproof coffee, czyli w dużym skrócie kawę z tłuszczem ;-). Warto poznać jej krótką historię i sposób przyrządzania:

Prostszą i praktyczną wersję przepisu na bulletproof coffee po polsku można zobaczyć tutaj.

Co jeszcze warto wiedzieć? Że najlepsze są świeżo palone ziarna! Polecam tę krótką prelekcję TEDx, o tym, czego o kawie nie wiemy:

Z własnego doświadczenia muszę przyznać, że świeżo palona kawa jest naprawdę inna w smaku, mniej gorzka, delikatniejsza, ogólnie smaczniejsza. Przez kilka lat mieszkałam w Berlinie i długo szukałam dobrej kawiarni. W końcu doszukałam się trzech fajnych, z różnych względów, miejsc, w tym jednej klimatycznej kawiarnio-palarni w centrum, blisko Dworca Zoo. Jeśli ktoś będzie mieć ochotę na dobrą kawę przy okazji wizyty w Berlinie, wypitą tuż przy rozgrzanej palarce, to polecam palarnię kawy Sagers. Można tam też zrobić fajne zakupy dla koneserów :-). Zresztą poza Berlinem też warto poszukać palarni kawy, chociażby dla doświadczenia różnicy.

Myślę, że jeśli pijemy kawę codziennie, lubimy jej smak i ma ona na nas pozytywny wpływ, to warto zainwestować parę złotych więcej w nasze zdrowie i doznania smakowe i kupić kawę pochodzącą z upraw ekologicznych. Od paru miesięcy kupuję kawę w ziarnach firmy Ale’Eko i jestem zadowolona. Kawa jest bardzo łagodna w smaku i świetnie nadaje się do eksperymentów.