Podcast BBC Food Programme

BBC Food Programme to zdecydowanie jeden z moich ulubionych podcastów poświęconych jedzeniu. Tematyka jest bardzo szeroka: od rozmów ze znanymi szefami kuchni czy autorami książek kulinarnych, naukowcami, lekarzami aż po rolników, producentów, pacjentów i konsumentów. Podcasty prezentowane przez  dziennikarkę BBC Sheilę Dillon traktują o jedzeniu i gotowaniu na całym świecie i we wszystkich epokach. Polecam tym, którzy lubią być na bieżąco i dla zainteresowanych historią kuchni. Nie tylko brytyjskiej. Są w przystępnej formie i trwają niecałe pół godziny. Idealne do słuchania we własnej kuchni, kiedy gotujemy lub zmywamy;-).

O BBC Food Programme już raz wspominałam tutaj. Ostatnio korzystając z kanału RSS ściągnęłam sobie archiwalne audycje i nadrabiam kuchenne zaległości:-) Słuchając jednej z nich, Michael Pollan: Why Cooking Matters, usłyszałam takie bardzo mądre słowa, że Amerykanie popełnili straszny błąd walcząc o pieniądze zamiast o czas. A w przeciwieństwie do Amerykanów, wielu Europejczyków walczyło o czas. Dlatego cieszę się, że mieszkam w Europie, potrafię jeszcze ugotować obiad i umiem wygospodarować na to zajęcie trochę czasu. Naprawdę polecam te podcasty. Jest wśród nich wiele takich perełek.