Zamienniki kawy z dodatkami

cykoria bulletproofDziś na krótko powracam do tematu zamienników kawy, o których pisałam szerzej tutajCykoria to mój ulubiony zamiennik kawy i jedyny, jaki obecnie stosuję.

Jest, według mnie,  najbardziej zbliżona kolorem, smakiem i zapachem do tradycyjnej kawy oraz najłatwiej ją zaparzyć (forma instant). Na miejscu cykoria kupiona na Amazonie w UK. Niestety jest tu trudniej dostępna i droższa. I zastanawiam się, czy nie jest odrobinę mniej słodka.

Cykoria z przyprawami i tłuszczami

Bardzo dobrze sprawdza się wrzucenie kawałka laski cynamonu lub plasterka imbiru do cykorii czy słodzenie miodem albo cukrem kokosowym. Byłam też pozytywnie zaskoczona, że oba eksperymenty z tłuszczem się powiodły. Po zmiksowaniu kubka zaparzonej kawy cykorii z dwoma łyżeczkami masła i łyżeczką oleju kokosowego wyszło coś takiego:

cykoria bulletproof

Kawa z cykorii w wersji bulletproof ma kolor jasnego orzecha, smak lekko kremowy, tylko pianki nie udało się uzyskać. Być może konsystencja po zblendowaniu byłaby lepsza. Jak dla mnie, całkiem spoko sposób na włączenie większej ilości tłuszczu do diety, zwłaszcza po południu, kiedy już za późno na kawę.

Potem zrobiłam kawę z cykorii z koglem-moglem (żółtka z trzech jajek od kur znajomego rolnika zmiksowane z solidną łyżeczką miodu od Pana Zbyszka). Kolory nie wyszły szczególnie intensywne na tym zdjęciu, ale możecie mi wierzyć, że kawa z cykorii z koglem-moglem wcale nie ustępuje arabice w tej wersji :-).

cykoria z jajem

Do cykorii jak najbardziej pasuje mleko kokosowe. Picie z kilkoma łyżeczkami jest naprawdę przyjemne i jakoś tak przypomina mi kawę ze śmietanką albo cappuccino (może coś mi się teraz źle kojarzy, bo dawno nie piłam tradycyjnie podawanej kawy:P). Polecam! Można też dodać plasterek imbiru i / lub łyżeczkę oleju kokosowego.

Polub lub udostępnij